Bakgrund

 

Ett privat initiativ

Swazi Children är ett privat initiativ av Karin och Lars-Erik Skjutare, tillsammans med deras vuxna barn Olof, Erik och Maria, samt Marias man Christian.

Lars-Erik var tidigare VD för Sparbanken Finn och Sparbanken Öresund i Lund/Malmö under cirka 20 år. Karin är leg sjukgymnast och har arbetat inom Region Skåne och Lunds kommun.

Båda är djupt engagerade i stiftelsen och i de projekt som genomförs och bidrar både ekonomiskt och med sin tid.

Redan från första stund har 100 procent av bidragen som kommer till stiftelsen gjort nytta direkt för dem som behöver hjälp och bidragit till barnens bästa och deras utveckling.

Karin med barn Lars-Erik på kontor

Allt började med ett besök som berörde djupt

I samband med en rundresa i Sydafrika 2010 passerade Karin och Lars-Erik Skjutare Swaziland under några dagar. De besökte bland annat en SOS Barnby och det de fick ta del av där och upplevde i övrigt berörde dem djupt. Där och då bestämde de sig för att hitta något sätt att engagera sig för att hjälpa utsatta barn i Swaziland.

I februari 2012 åkte hela familjen tillbaka till Swaziland för några dagars besök. De fick möjlighet att besöka Mkhondvo Primary School, en ensligt belägen skola i en mycket fattig del av södra Swaziland cirka 10 mil söder om huvudstaden Mbabane. Efter besöket bestämde de sig för att hjälpa de mest utsatta barnen på skolan.

Det blev ett nytt besök i november samma år för att följa upp det förra besöket och för att överlämna kläder, skor, ryggsäckar med mera till barnen. Skolan fick skolmaterial, lekredskap, tre datorer och betald internetuppkoppling, något som skolan inte tidigare haft råd till.

2013 utvidgades Karins och Lars-Eriks projekt till att också omfatta familjen Nxumalo, som består av fem föräldralösa barn, då i åldrarna 2-17 år och deras sjuka farmor. Föräldrarna har, som så många andra vuxna i Swaziland, dött i Aids.

Under våren 2014 ombildades verksamheten till en stiftelse med namnet Insamlingsstiftelsen Swazi Children.

Läs mer om Mkhondvo Primary School, familjen Nxumalo och andra projekt under rubriken Aktuella projekt.