Nytt från Swaziland juni 2017

Nytt från Swaziland juni 2017

Publicerad: 2017-06-15

Det har regnat!

Under perioden januari till mars har det fallit normalt med regn i stora delar av Swaziland. Vattenreserverna är fortfarande under de nivåer som krävs för ett normalläge, men har ändå klart förbättrats. I stora delar av landet kom tyvärr regnet för sent för att rädda skörden. För stora områden är det alltså tredje året utan en riktig skörd, av framför allt majs och bönor, som är den vanliga maten för de flesta, både vuxna och barn, i Swaziland.

Brist på mat i flera skolor

På många skolor i avlägsna delar av landet har matdistributionen helt avstannat. Många barn missar nu skolan på grund av matbrist, eftersom de tappar kraft och ork.

Skolmaten sponsrades till stora delar av internationellt bistånd, vilket som av olika anledningar har minskat eller helt upphört. För andra terminen har regeringen inte levererat någon mat till många skolor. Vanligtvis informeras rektorerna på skolorna om situationen, men de senaste terminerna har de hållits oinformerade om att ingen mat ska distribueras.


Enda kvarvarande vattenhålet för eleverna i
Mhalabeni Primary School i Lowlands.

Skörda vatten – en av flera utbildningsinsatser

Kvinnorna får lära sig att ”skörda vatten”, vilket innebär allt ifrån hur man samlar in regnvatten till hur man droppbevattnar. På bilden lär sig kvinnorna att blanda cement och att bygga en 5.000-liters vattentank, för att kunna spara på allt vatten som finns tillgängligt.

Nästan 500 kvinnor har deltagit i olika utbildningsinsatser de senaste månaderna.


Enterprise Development’s (ED) medarbetare Gugu Dludlu deltar aktivt i utbildningarna.

Hur går det för de kvinnliga företagen?

Många företag har dessvärre fått läggas i träda under åren med svår torka. Nu aktiverar Enterprise Development (ED) sig för att få igång dessa företag igen. Eftersom kunskapen att driva företag finns, kan de starta upp i ganska högt tempo.

Under de år som Swazi Children har stöttat ED har 3.500 företag startats, med uppemot 6.000 anställda (hel- och deltid). Parallellt med support till företagen bedrivs löpande utbildning för blivande entreprenörer och i dessa aktiviteter deltar närmare 7.500 kvinnor. Det är ett fantastiskt team med Mr Shabangu i spetsen som engagerat jobbar med att förbättra livet för många fattiga familjer och därmed ger barnen en chans till ett bättre liv och en ljusare framtid.

 

Avslutningsvis vill vi från Swazi Children’s sida tacka alla våra sponsorer och bidragsgivare för all support som ni ger oss. Tack vare er får många barn och familjer i Swaziland ett bättre liv!

Vi vill också passa på att önska er alla en riktigt skön och härlig sommar!