Nyhetsbrev november 2016

Nyhetsbrev november 2016

Publicerad: 2016-11-16

UPPFÖLJNING AV SWAZI CHILDRENS PROJEKT

Karin och Lars-Erik Skjutare är nyss hemkomna från sitt senaste besök i Swaziland. Nedan följer aktuell information om Swazi Childrens verksamheten på plats.

Swazi Childrens samarbetspartner i Swaziland

Enterprise Development Trust (EDT) är Swazi Childrens samarbetspartner i Swaziland. EDT är en ideell organisation som startats i syfte att bistå Swazi Children i landet och vi har full insyn i verksamheten. EDT har sju anställda (vänstra bilden nedan) med Mr Mbongiseni Shabangu som verksamhetsansvarig.

EDTs huvudsakliga ändamål är att utbilda och ge stöd till fattiga kvinnor att starta företag och därmed möjlighet att skapa sin egen försörjning. EDT bistår även Swazi Children med support till alla fadderbarn. De pengar som Swazi Children samlar in förs löpande över till EDT.

Till EDT är också ett Advisory Board knutet där Mrs Ann Huysmanns är ordförande. Övriga ledamöter är Ms Sesihle Shabalala, Karin och Lars-Erik Skjutare (högra bilden nedan).

edts-team_webbedts-advisory-board_webb

 

 

Vänstra bilden: fr v Sifiso Tembuso, Badelisile Nonduduzo, Gugu och Shabangu. På bilden saknas Sindile.
Högra bilden: fr v Shabangu, Karin Skjutare, Seihle, Ann Huysmanns och Lars-Erik Skjutare.

 

 

 

Lite regn har fallit

Området runt huvudstaden Mbabane har fått lite regn den senaste tiden. Inte tillräckligt för att fylla på vattenförråden, men i alla fall så marken ser grön och vacker ut.

För stora delar av befolkningen är situationen fortsatt mycket svår med både vatten- och matbrist. Fortfarande väntar man på att det ska regna kraftigt under en längre tid, så att vattennivån i förråden och floderna återigen ska flöda. Dit är det dock fortfarande en lång väg.

 

Mat i skolornatre-barn-pa-ndzeleni-primary-school-far-ater-lunch_webb

Internationell hjälp har anlänt till Swaziland för att lindra nöden för barnen. Tack vare denna hjälp kan skolorna återigen servera lunch till barnen. På våra skolor har de till och med börjat med frukost. Rektorerna berättade att barnen står i kö redan före kl 7 för att säkra sin frukost och då ska man veta att många barn har upp till 2 timmars gångväg till skolan. Swazilands regering har däremot ännu inte avsatt några medel för barnens skolmat, utan allt hänger på internationellt bistånd.
Bilden visar tre av barnen på Ndzeleni Primary School som åter kan få lunch i skolan.

 

Lindo, 14 år blev nationell skolmästare

Ett av våra fadderbarn, Lindo Nxumalo, blev i år nationell skolmästare på 3.000 meter för flickor 14 år. Hon har blivit tvåa de senaste två åren. Lindo, som nu under två år fått regelbundet med mat tack vare Swazi Childrens support, har säkert vuxit minst 10 cm sedan vi såg henne för ett år sedan. Kontinuerlig näring ger barnen energi och ork både till skolarbete och andra aktiviteter. Vem vet, hon har kanske en framgångsrik idrottskarriär framför sig?

stolt-vinnare-tillsammans-med-skolkamrat_webb lindo-nxumalo_webb
En stolt vinnare (t h), tillsammans med                         Lindo Nxumalo
en skolkamrat.


Tufft år för våra kvinnliga företagare

Torkan har tyvärr slagit ut många av företagen som startats de senaste åren. De företag som sysslar med växtodling, grisar och kycklingar har haft det väldigt svårt, speciellt i östra Swaziland, Lowlands, där torkan varit särskilt svår.

Under sin vistelse fick Karin och Lars-Erik Skjutare även möjlighet att besöka flera framgångsrika kvinnor och ta del av och höra mer om deras verksamhet. En av dessa kvinnor var Fortunate, 32 år, som sysslar med kycklinguppfödning och grönsaksodling vilket hon har lyckats väldigt väl med. Hon sköter sin verksamhet på ett fantastiskt sätt och tjänar cirka E3.500/månad (cirka 2.200 kronor), vilket är en god inkomst i Swaziland. Fortunate är en mångsidig kvinna som dessutom har en konstnärlig ådra. Hon har ritat sitt hus själv och skapat ett fantastiskt hem med en välskött trädgård, långt från hur hemmen brukar se ut på landsbygden. Lägg även märke till hur hon har klippt sina buskar.

I november vann Fortunate en nationell jordbrukstävling och fick massor med priser som hon kan använda i sin verksamhet. Vinsten baserades bland annat på den fina ordning hon har, inte minst i sin redovisning.

En särskild eloge till Gugu Dludlu, från Enterprise Development Trust som har stöttat Fortunate.

fortunate-32-ar_webb fortunate-visar-sina-kycklingar_webb fortunates-tradgard_webb
Fortunate                                 Fortunate visar sina kycklingar                            Hemmet och trädgården är som en oas

 

Våra sponsorer engagerar sig

En av Swazi Childrens sponsorer, BilMånsson i Eslöv, genomför varje år i december en välgörenhetsgala. Årets gala går av stapeln den 4 december i bolagets lokaler i Eslöv med Lill-Babs som gästartist. BilMånsson har beslutat att allt överskott från galan ska gå till Swazi Childrens verksamhet.

Från Swazi Childrens sida är vi både glada och stolta för det fantastiska engagemang som BilMånsson visar Swazi Children. Ett varmt tack till ordförande Göran Månsson och till VD Anki Hansson!

Klicka här för att komma till BilMånssons webbplats.