Det är nu andra terminen i rad som barnen skickas hem från skolorna i Swaziland eftersom det inte finns någon mat att försörja dem med. Regeringen har åter misslyckats med att leverera mat till skolorna, framför allt i de fattigaste och mest avlägsna delarna av landet.
Rektorerna har inte informerats om situationen. I skolor runt om i landet, och särskilt i vissa regioner som drabbats hårt av torkan, tvingas nu barnen att avbryta skolgången på grund av matbristen. En rektor i Shiselweni region berättar: ”Många elever kommer till skolan utan att ha ätit något och de är därför beroende av skolmaten. Utan skolmat klarar de inte de långa dagarna med kanske flera timmar att först gå till skolan och därefter skolarbetet. Vi tvingas korta ner skoldagarna så att barnen kan leta efter mat istället för att gå i skolan. Eftersom barnen är beroende av skolmaten och de vet att det inte finns någon mat att få, stannar många istället hemma. En fel flickor är nu så desperata att de träffar ’sugar daddies’ bara för att få fickpengar som håller dem vid liv. Hiv/Aids sprids snabbt bland dessa flickor.”
Trots matbristen i skolorna så här långt visar Swazilands regering inga tecken på att åtgärda situationen. Visserligen har lite mat distribuerats till vissa skolor, mat som räcker cirka en månad, men inget har levererats till de mest desperata skolorna på landsbygden.
Det har förekommit protester både på skolorna (se några tidningsrubriker nedan) och på allmänna platser. Protesterna har slagits ned och regeringen har placerat ut militären på strategiska ställen och begränsat medias rapportering.



Omvärldens reaktioner har hittills inte hörts så mycket av, men internationella påtryckningar skulle kanske kunna bidra till att situationen för befolkningen blir bättre.
Enligt FN:s World Food Program behöver omkring 300 000 swazier, av en befolkning på cirka 1,3 miljoner, hjälp med mat som en följd av torkan de senaste åren. Över 25 procent av alla barn under fem år lider nu av kronisk undernäring.
Situationen är likartad vid ”våra” skolor, Ndzeleni och Nyatsini. Vår projektledare, Mr Mbongiseni Shabangu, har diskuterat möjliga åtgärder med rektorerna för att säkerställa att barnen kommer till skolan.
27 juli 2017