Hela landet påverkas kraftigt av torkan

Hela landet påverkas kraftigt av torkan

Publicerad: 2016-03-21

– NYHETSBREV –

ÄNTLIGEN UTLYST KATASTROFLÄGE

Till slut tvingades även kungen och regeringen i Swaziland att utlysa katastroftillstånd i landet. Flera andra länder i dess omgivning hade redan gjort detsamma, t ex Zimbabwe. Torkan i Swaziland är fortsatt mycket svår. Inget regn värt att nämnas har fallit och temperaturen, även nu på sensommaren (motsvarande vår september) är fortsatt runt 40 grader. Landets befolkning kan inte räkna med några större regnmängder förrän tidigast i oktober-november 2016.

MATSITUATIONEN

Visserligen ges nu möjlighet till internationell hjälp till landet, men det förutsätter att Swaziland självt också avsätter betydande belopp för att hjälpa befolkningen. Tyvärr har inte regeringen visat några sådana tendenser och i den senaste budgeten finns heller inga stora belopp avsatta för hjälp till den egna befolkningen. Enligt uppgift får våra fadderbarn fortfarande mat i skolan, men det är majsförrådet från förra skolåret som nu används. Inga nya leveranser har kommit och inom några veckor är matförrådet slut. Just nu är det högst osäkert om skolorna i Bhahwini Chiefdom kommer att kunna erbjuda barnen någon skolmat när det nuvarande förrådet är slut. I så fall blir situationen akut, eftersom många barn är beroende av skolmaten för att få någon mat överhuvudtaget. Vi följer utvecklingen löpande och är beredda att finna lösningar för att vi åtminstone ska kunna ge våra fadderbarn ett mål mat om dagen.

VAD ÄR HUNGER?

Hunger är att i veckor och till och med månader i sträck leva på väldigt lite näring. Kroppen kompenserar långvarig undernäring genom att minska dess fysiska och mentala aktiviteter

* En hungrig hjärna kan inte koncentrera sig
* En hungrig kropp tar inte initiativ
* Ett hungrigt barn förlorar all lust att gå i skolan eller leka

Hunger försämrar också immunsystemet. Berövade möjligheten till rätt näring är hungriga barn sårbara för sjukdomar och kan avlida av sjukdomar som t ex mässling eller diarré. Varje år dör sju miljoner barn innan de når fem års ålder, en tredjedel av dessa dödsfall beror på undernäring. Det tar ca sex år med näringsriktig mat, för att ett barn ska återställa kroppen från undernäring.

HUR GÅR DET FÖR VÅRA KVINNLIGA FÖRETAGARE?buyisile-med-sina-honor

Hela landet påverkas kraftigt av torkan och så även våra företagande kvinnor. Upp emot 60 procent av dem är mer eller mindre påverkade av den nuvarande vädersituationen. Det är främst de som odlar grönsaker och de som har djurhållning, i form av grisar och kycklingar. I många fall mister de all sin tidigare inkomst, vilket skapar stress och depressioner. EDTs medarbetare jobbar hårt med att hålla kvinnornas energi och entusiasm vid liv. Att hitta nya inkomstkällor skapar inte minst en känsla av att ändå jobba framåt. Men läget är i högsta grad prekärt! Bilden visar Buyisile Simelane, 46 år. Hon föder upp genmodifierade kycklingar, som kräver mindre vatten och kan därför fortfarande hålla sin lilla affärsverksamhet igång.

NONDUDUZO NKHAMBULE

I förra Nyhetsbrevet berättade vi om Nonduduzo, som då precis kommit till Sverige och fick uppleva den svenska vintern och snö för första gången. Hon är nu inne i slutfasen av sin vistelse i Sverige och återvänder till Swaziland igen den 30 mars. Vistelsen i Sverige har naturligtvis varit en stor upplevelse för henne. Hon har fått många nya erfarenheter och exponerats för ett modernt liv, i stor kontrast till livet i Bhahwini. Väl tillbaka i Swaziland ska hon ansöka om studier på University of Swaziland som hon kommer hon kommer få ekonomiskt stöd för av Swazi Children och privata donationer.

VOLONTÄRARBETE I SWAZILANDemil-ravik

Emil Råvik, 22 år, kommer att åka ned till Swaziland tillsammans med Nonduduzo den 30 mars för att jobba i vår samarbetsorganisation EDT i Swaziland. Han är väl medveten om den nuvarande situationen i Swaziland, ”…men det gör mig bara mer taggad att åka”, blev Emils svar. Han kommer bland annat att mötas av avstängt vatten tre dagar i veckan. I nyhetsbrev framöver kommer vi berätta om Emils arbete och hans upplevelser.