Fundraising, HIV/Aids och fadderbarn

Fundraising, HIV/Aids och fadderbarn

Publicerad: 2015-10-19

– NYHETSBREV –

FUNDRAISING PÅ INTERNATIONELLA BARNDAGEN

fundraising-5-oktober-2015

För andra gången genomförde Swazi Children ett fundraising-event på Internationella Barndagen, i år måndagen den 5 oktober. Ett 90-tal gäster samlades på Magle Konserthus för att avnjuta en superb måltid komponerad av några av de främsta restaurangerna i Lund (se nedan). För kvällens underhållning stod violinvirtuoserna Peter & Viktor och en dubbelkvartett ur Studentsångarna. Allt blev mycket uppskattat och kvällen inbringade ca 60.000 kronor, som kommer att komma föräldralösa barn i Swaziland till del, bland annat i form av skolavgifter. Ett viktigt inslag är naturligtvis information från Swaziland och de olika projekt som Swazi Children bedriver i landet.

HIV/AIDS ÄR ETT STORT PROBLEM

Kvällen till ära besöktes eventet av den nationellt projektansvarige Mr Mbongiseni Shabangu. Han berättade om arbetet som genomförs för Swazi Childrens räkning, inte minst de föräldralösa barnens situation. Många barn i Swaziland har det mycket svårt med lite mat, dåligt med kläder och ingen hälsovård. Swazi Childrens hjälparbete går i första hand till att hjälpa föräldralösa barn.

FN bedömer att det i Swaziland finns ca 100.000 barn som förlorat bägge sina föräldrar och i de allra flesta fall har de dött i Aids. HIV/Aids-läget i landet är en katastrof! Ca 40 procent av den vuxna befolkningen är HIV-smittade och i åldersgruppen 20-30 år närmar sig nivån 50 procent. Landet är på väg att förlora en stor del av den produktiva generationen. Hur kan det komma sig att ungdomarna utsätter sig för så stora risker att bli smittade av HIV? I enkäter som genomförs i denna fråga blir svaret att mat för dagen och den närmaste veckan är viktigare än om man får Aids om 5-10 år. Man lever i nuet – framtiden vet man så lite om och den kan man ändå inte planera för.

HUR HJÄLPER SWAZI CHILDREN DE UTSATTA BARNEN?

Våra fadderbarn får hjälp med skolavgifter, skoluniformer, extra kläder, extra mat, filtar, ryggsäckar med mera. För närvarande har vi 35 faddrar, som tillsammans med Swazi Childrens verksamhet stödjer 59 barn. Under eventet den 5 oktober anmälde 14 deltagare sitt intresse för att hjälpa ett barn. Ett helt fantastiskt gensvar som gör det möjligt för ytterligare 14 barn att få en chans till en bättre framtid. Möjligheten att få gå i skolan är så oerhört viktig eftersom utbildning är den bästa vägen ur fattigdom.

NONDUDUZO – EN TOPPSTUDENT

Swazi Children arbetar också för att Nyatsini High Schools bästa elev, Nonduduzo Nkhambule, ska få en chans att förverkliga sin dröm att bli läkare. Ett första steg är att ge henne möjlighet att studera en eller två terminer på ett svenskt gymnasium. Katedralskolan i Lund har ställt sig positiva till att ta emot henne för studier på Naturvetenskapliga linjen. En vistelse i Sverige är viktig för att förbereda henne på ett modernt liv och vänja sig vid den moderna världens tekniska utveckling.

 

logotyper-event-151005