Förvärrad torka och ständiga värmerekord

Förvärrad torka och ständiga värmerekord

Publicerad: 2016-01-29

– NYHETSBREV –

KATASTROFLÄGE I SWAZILAND

Över 10.000 kor har dött
Över 10.000 kor har dött

Torkan i Swaziland förvärras för varje dag som går. Värmerekorden slås på löpande band. Fler än 200.000 människor av landets befolkning på 1,2 miljoner är redan i svält. Över 10.000 kor har dött och enligt vissa bedömningar kommer uppemot 80.000 kor att dö på grund av brist på vatten och föda.

Våra fadderbarn, som får stöd av Swazi Children och våra faddrar, har fått ett mål mat om dagen under sommarlovet (december – januari). Nu när skolorna börjar i slutet av januari har man från regeringens sida deklarerat att man inte kan garantera matsituationen i skolorna under 2016.  World Food Program (ett FN-finansierat organ) som tidigare sörjt för en stor del av skolmaten i Swaziland, har nu beslutat sig för att lämna Swaziland och istället satsa sina resurser på flyktingarna i Syrienkriget.

Vårt projekt att starta kvinnliga företag påverkas tyvärr också kraftigt. Närmare 60 procent av

Vattenpulsådern The Great Usutu River
Vattenpulsådern The Great Usutu River

de startade företagen är beroende av vattentillgången. Det gäller alla som startat odlingsföretag och de som jobbar med djurproduktion, främst kycklingar och grisar.

När skolorna nu ska starta igen ska dessutom skolavgifterna betalas. Eftersom det inte blir några inkomster sliter verkligen många föräldrar för att deras barn ska kunna få gå kvar i skolan. Ska de knappa pengarna gå till skolavgiften eller till mat till familjen… Som många säkert kan föreställa sig är det en mycket svår valsituation och den gäller främst föräldrar med barn i High School.

Tillsammans med våra anställda i Swaziland diskuterar vi just nu hur vi från Swazi Children fortsatt kan hjälpa, åtminstone våra fadderbarn i denna svåra situation.

Vattenpulsådern ”The Great Usutu River” är nästan helt uttorkad. De flesta andra floder i Swaziland har utflöde i Usutu River. Mängder med familjer är beroende av vatten från floden.

NONDUDUZO ÄR NU I SVERIGE 

Nonduduzo Nkhambule
Nonduduzo Nkhambule

Fredagen den 8 januari gav sig Nonduduzo ut på sitt livs äventyr! Hon har precis avslutat sina studier på Nyatsini High School. Vår bedömning är att hon fortsatt kommer att prestera toppresultat i sin ”final exam”. Den är just nu i Cambridge i Storbritannien för utvärdering.

Nonduduzo är 19 år och flygresan från Johannesburg, med mellanlandning i Frankfurt, var hennes

första erfarenhet av att flyga. Det var med viss oro, både från Mr Shabangus och vår sida, att allt skulle gå bra för henne, främst med tanke på transfern i Frankfurt som är en av Europas största flygplatser. Allt gick dock väl och det var med stor lättnad för oss alla som hon anlände till Kastrup den 9 januari. Väl i Sverige fick hon för första gången i sitt liv bekanta sig med snö – och så tycker hon att det är kallt här!

Det är en enormt stor omställning för henne att komma från de mycket fattiga förhållanden som hon lever i till vardags. Det mesta i ett modernt samhälle, och som vi tar för givet, är nytt för henne.

Nonduduzos dröm är att utbilda sig till läkare. Med positivt stöd från Katedralskolan i Lund deltar hon på Naturvetenskapliga programmet i årskurs 2. Hon har redan börjat förstå en del svenska och jobbar hårt med språket. Nonduduzo stannar i Sverige till den 30 mars, då hon åker tillbaka till Swaziland.