Faddrar och kvinnligt företagande

Faddrar och kvinnligt företagande

Publicerad: 2015-06-07

– NYHETSBREV – 

FADDERVERKSAMHETEN 

Nonduduzo Nkhambule, en av flickorna som Swazi Children sponsrar. Hon drömmer om att bli läkare.
Nonduduzo Nkhambule, en av flickorna som Swazi Children sponsrar. Hon drömmer om att bli läkare.

Antalet faddrar ökar stadigt och vi stödjer nu 50 föräldralösa barn med skolavgifter och skoluniformer. De 29 barn som går i Primary School har också fått varsin ryggsäck att bära sina skolböcker i. De flesta barnen har lång väg till skolan, en del upp till två timmar – två gånger om dagen.

I Swaziland är det nu på väg mot vinter och vi har därför också köpt filtar till barnen. I bergen där våra fadderbarn bo blir det allt som oftast minusgrader på nätterna. Hjälpbehoven är stora och många föräldralösa barn lever under svåra förhållanden. Vi har utrymme för fler fadderföräldrar. Kontakta oss gärna för mer information.

KVINNLIGT FÖRETAGANDE

Swazi Childrens huvuduppgift är att hjälpa barn i nöd i Swaziland. Det gör vi bland annat via den ovan nämnda fadderverksamheten. En annan del av Swazi Childrens verksamhet är att, via EDT, vår samarbetspartner i Swaziland, utbilda och stödja fattiga kvinnor att starta företag. På så sätt kan de skaffa sig en inkomst som kommer familjen till del och då inte minst barnen. En kvinna som får en inkomst hjälper i genomsnitt fyra – fem barn. Via EDT har över 2.500 kvinnliga företag startats och de sysselsätter över 4.700 personer. Uppemot 10.000 – 12.000 barn kan via de inkomster som kvinnorna genererar få gå i skolan och få mat, kläder, hälsovård med mera.

Det är ofta gripande personliga historier som ligger bakom varje av de 2.500 företag som hittills startats. Nedan följer ett par exempel på personliga historier som med EDTs och Swazi Childrens stöd har tagit sig ur den värsta fattigdomen.

BUSI MBINGO, 52 ÅR  

Busi med en av de skoluniformskjolar hon sytt
Busi med en av de skoluniformskjolar hon sytt
Busi med EDT-medarbetaren Gugu Dludlu
Busi med EDT-medarbetaren Gugu Dludlu

 

 

 

 

 

 

 

Busi Mbingo bor tillsammans med sin arbetslöse man och sina fem barn (en pojke och fyra flickor). De levde ett liv där varje dag var en utmaning för överlevnad. Det var ett liv, som Busi uttryckte det, där ”varje dag var ett hopp om ett mirakel”. Busi kom i kontakt med EDT och fick möjlighet att utveckla sin sykunskap, som Busi hade med sig från unga år. Hon lyckades få accept på ett anbud att leverera skoluniformer till en nyöppnad High School i hennes kommun. EDT har också hjälpt henne att hitta en marknad för hennes kycklingar och getter till restauranger i den närliggande staden Nhalangano.

Busis liv liknar väldigt många kvinnors liv i Swaziland. De kan varken läsa eller skriva och ser i bästa fall fram emot att bli anställda av någon för ”småpengar”, kanske motsvarande 300-400 kronor per månad. Hon har aldrig tänkt tanken att hon skulle kunna vara ”självanställd” och ha en egen verksamhet. Tack vare stödet från EDT har familjen nu inkomster på ca 2.600 kronor per månad. Familjens liv idag är något helt annat än det liv de levde tidigare. En god inkomst ger trygghet, mat och kläder och möjlighet till hälsovård för hela familjen.

BUSISIWE DLAMINI, 53 ÅR  

Busisiwe med EDT-medarbetaren Gugu Dludlu i hennes odling med hemmet i bakgrunden
Busisiwe med EDT-medarbetaren Gugu Dludlu i hennes odling med hemmet i bakgrunden

Busisiwe Dlamini lever ensam med åtta barn (tre pojkar och fem flickor). Hon övergavs av sin man, som jobbar i gruvorna i Sydafrika. Flera av hennes äldre barn har aldrig fått möjlighet att avsluta sin skolutbildning, då hon saknade pengar till skolavgifterna.

Busisiwe kom i kontakt med EDT i november 2014 och fick stöd och utbildning i att starta grönsaksodling. Hon har också fått utbildning i att komma igång med en fruktodling. EDT har dessutom ordnat så att hon kan sälja sina produkter i en frukt- och grönsaksaffär i den närliggande staden Nhlangano. Busisiwe tjänar nu ca 1.600-1.700 kronor per månad på sin grönsaksodling.

”Jag önskar bara att EDT hade kommit för 20 år sedan. Då hade mina barn fått avsluta sina studier och kanske sluppit att slita hårt hos skogsbolagen för låga löner.”

SVERIGEBESÖK AV EDTs VERKSAMHETSLEDARE

Mr Mbongiseni Shabangu, vrksamhetsledare hos vår samarbetspartner EDT (Enterprise Development Trust) i Swaziland, besökte Skåne några dagar i början av maj. Han träffade bland annat styrelseledmöter i Swazi Children och deltog vid en sammankomst med Swazi Childrens företagsponsorer. Sammantaget blev det några hektiska dagar med många värdefulla möten.

TACK TILL ALLA SPONSORER OCH SUPPORTERS

Från Swazi Children vill vi rikta ett varmt och innerligt tack för allt stöd och all support som vi får från många, såväl privatpersoner som företag och nu också från tre Rotaryklubbar som sponsrar Swazi Childrens verksamhet. Alla pengar som skänks till Swazi Children går oavkortat till de hjälpbehövande i Swaziland. Stiftelsestyrelsen jobbar helt ideellt och andra administrativa kostnader som uppstår söker vi sponsorer till för att täcka.