Innevarande år har varit ett prövningens år för Swazi Childrens verksamhet. Coronapandemin slog i våras till med full kraft och dessförinnan har strejker och protester genomsyrat landet under flera år. Över 70 procent av befolkningen levde redan innan allt detta hände under FN:s fattigdomsgräns. Nu har ännu fler drabbats av de svåra ekonomiska förhållanden som råder. Dessutom har nu Swaziland världens högsta nivå av Hiv/Aids. Ingen medicin finns att tillgå och de som blir sjuka får i stort lita till sig själva.
Över 60 procent av de kvinnliga företagen som vi startat under de senaste sju åren har tvingats stänga eller göra uppehåll. De inkomster som tidigare höll familjerna med mat och barnen med skolgång är nu borta. Flera års hårt arbete ödelades på några månader av ett virus.
Våra medarbetare i Swaziland jobbar dock oförtrutet vidare med att ge support till kvinnorna och framför allt jobbar de nu med att hitta möjligheter till alternativa inkomstkällor.
Barnens skolgång
Under de oroligheter och strejker som har skakat landet de senaste åren har dessvärre skolgången inte varit kontinuerlig. Flera uppehåll har behövt göras, bland annat under de perioder då lärarna har strejkat.
Nu har en uppgörelse med lärarna uppnåtts och skolorna ska öppna permanent igen den 5 januari 2021. Låt oss hoppas att barnen kan få sin skolgång säkrad den här gången.
Vi vill passa på att tacka alla fadderbarnssponsorer för er fortsatta support. Inte en enda fadder hoppade av i år och att säkra barnens skolgång är den bästa vägen ut ut fattigdom.
Universitetsstudier
Genom generösa bidrag från två familjer har två flickor i Swaziland fått möjlighet att genomgå universitetsutbildning. Bägge flickorna har ansvar för mindre syskon, så att få den här möjligheten är som att vinna högsta vinsten för dem. Efter avslutade utbildningar, till sjuksköterska respektive farmaceut, har de stora möjligheter att få jobb och kan då försörja sina familjer.
Det finns ljuspunkter
En av våra kvinnliga företagare, Smangele Msibi, sysslade tidigare med handel. Hon sålde second hand-kläder men tvingades sluta med det i samband med att pandemin bröt ut. Hon hade dock sparat pengar från sin verksamhet och kunde istället borra ett vattenhål för motsvarande cirka 15 000 kronor. Hon har nu börjat odla grönsaker och har genom borrhålet tillgång till vatten året runt. Hennes månadsinkomst har fördubblats genom den säkra tillgången till vatten. En fantastisk solskenshistoria.

25 november 2020