Katastrofläge i Swaziland

Situationen i landet var redan före coronavirusets ankomst mycket ansträngd. Efter att landet stängts ned, med coronapandemin som förevändning, har situationen för våra kvinnor och barn ytterligare förvärrats.

Protester och strejker har tyvärr blivit det normala tillståndet i Swaziland. Sjukhusen har sedan länge i stort sett inga mediciner och med coronavirusets ankomst visste man att landet var på väg mot en katastrof. På grund av väldigt låg testkapacitet vet man inte hur många fall av covid-19 som finns i landet eller hur många som avlidit av sjukdomen.

Skolorna har under hela våren 2020 varit stängda på grund av lärarnas protester mot kungen och regeringen. För många barn innebär det att de inte bara går miste om viktig kunskap, utan också om det enda mål mat de får sig till livs, vilket kan få katastrofala följder för de enskilda barnen. Det kommer att ta lång tid att få fram den totala bilden av coronavirusets effekter på alla barn ute på landsbygden.

Livsverk försvinner

Våra kvinnliga entreprenörer ser nu sina livsverk bara försvinna. Fler än 60 procent av företagen vi hjälpt till att starta de senaste sex åren har nu tvingats stänga ner. Våra anställda kan bara konstatera hur deras idoga arbete med att starta alla dessa tusentals företag bara försvinner framför deras ögon, vilket är mycket sorgligt att konstatera.

Den totala nedstängningen av landet under tre månader gör att våra kvinnor inte kan få ut sina produkter på marknaden, och därmed skapas inte heller några inkomster. I processen att skydda sig från coronaviruset förlorade de helt enkelt sina företag och sin inkomst.

Hela situationen har även högst påtagligt påverkat vårt team i Swaziland. Vår projektledare, Mr Mbongiseni Shabangu, har fått lägga mycket kraft på att upprätthålla entusiasmen i teamet och få dem att trots alla vedermödor se framåt.

Styrelsen för Swazi Children hoppas verkligen att våra sponsorer fortsätter att stödja vår verksamhet i Swaziland. Nu behövs vi kanske mer än någonsin. För alla de upp emot 30 000 individer, som på ett eller annat sätt blir hjälpta av vårt stöd, innebär bara känslan av att det är någon som bryr sig om dem så enormt mycket för att de ska orka ta sig igenom den katastrof som coronaviruset innebär.

Avslutningsvis en beskrivning av hur coronapandemin påverkar två av våra kvinnliga företagare och deras familjer.

Yoliswa Malinga, 19 år

Situationen med coronapandemin, som inneburit att hela Swaziland är under lock down, har haft en mycket påtaglig negativ påverkan för produktion och försäljning för många av ”våra” företag. För familjer som är helt beroende av sina verksamheter för sin överlevnad är situationen en katastrof.
Yoliswa Malinga från Mbangweni i Khizaområdet är en av de hårt drabbade. Hon är 19 år och har odlat grönsaker sedan 2015, då hon fortfarande gick i skolan. Hon och hennes tre syskon är föräldralösa, vilket innebär att hennes företag sörjer för familjens alla grundläggande behov.

När Yoliswa var 16 år deltog hon i en av Enterprise Development Trust’s utbildningar. Hon ville starta en verksamhet för att kunna försörja sin föräldralösa familj. Med hjälp av sina yngre syskon skötte hon sitt företag efter skolan. 2018 gick hon ut skolan och kunde inte längre kunde få stipendium. Hon bestämde sig då för att fortsätta med sitt företag, eftersom avgiften för att läsa vidare på universitetet var för hög för hennes inkomstnivå.

Samtidigt ville hon kunna fortsätta att hjälpa sina syskon med sina skolavgifter och övriga behov.

Under de gångna åren har Yoliswa utvecklat sin verksamhet till att omfatta odlingar med cirka 3 000 kålhuvuden, 4 000 spenatplantor och grön majs. På grund av coronan kan hon inte få tag i bekämpningsmedel och hennes kunder kan inte komma för att handla direkt av henne. Istället är hennes fokus att försöka sälja på marknader i städer och byar, vilket även det är mycket svårt när det i princip är förbjudet att resa i landet. De minskade inkomsterna gör det mycket svårt att försörja sig och sina syskon och dessutom kan hennes företag komma att kollapsa.

Zandile Tsabedze

Zandile tappade 90 procent av sin produktion när hon inte längre hade möjlighet att ge sina djur mat och medicin. Före den totala lockdown som råder i Swaziland drev hon en mycket framgångsrik och lönsam gris- och kycklingverksamhet. Zandile har gått igenom alla steg i Enterprise Development Trust’s process.

– Det är så tråkigt att se en framgångshistoria rasa samman som ett korthus, säger Lomathemba Gamedze, medarbetare inom Enterprise Development Trust.

17 juni 2020