Fortsatt svårt läge

Människor ber för att inte bli sjuka, eftersom sjukhusen inte längre har någon medicin. Det har varit utbrott av hudsjukdomar, men patienter har inte kunna få hjälp. Inte heller bromsmediciner för de Hiv-positiva finns längre att tillgå i tillräcklig omfattning, vilket är förödande för de drabbade.

Landets ekonomiska situation är svår, men tyvärr fortsätter kungen och regeringen att spendera pengar på oprioriterade områden, vilket försätter folket i en svår tillvaro.

Skolaktiviteter

Det är fortsatt en utmaning att ta sig till ”våra” skolor eftersom vägarna numera är förstörda och ofarbara, beroende på det obefintliga underhållet av vägnätet. Det är därför svårt att besöka barnen.

Matförsörjningen på skolorna är fortsatt en stor utmaning och vår projektledare, Mr Mbongiseni Shabangu, uppmuntrar skolorna att göra som Ndzeleni Primary school, nämligen att odla grönsaker i egen regi för att på så sätt få tillgång till mat till barnen.

Vattenprojektet vid Ndzeleni Primary school

Ett av Swazi Children’s sponsorföretag, Delvator AB, skänkte medel för att skolan skulle kunna bygga en vattenledning från de omkringliggande bergen ned till ett område som avsatts för grönsaksodling. Föräldrar och andra intresserade gjorde allt arbete och vattenledningen stod klar 2018. Dock visade det sig att det var för lågt tryck och eventuellt behövdes en pump installeras för att få tillräckligt vattenflöde.

Nu har man, efter analys av en vatteningenjör, valt att dra ledningen längre upp i berget, för att på så sätt få ökat tryck. Projektet har visat sig lyckosamt och kommer att stå klart i början på juli 2019. Det är verkligen ett behjärtansvärt projekt som nu kan ge barnen på Ndzeleni extra näringstillskott.

Projektet ”en get + två kycklingar”

För några år sedan genomförde vi ett projekt, kallat ”1 get + 2 kycklingar”. 25 getter och 50 kycklingar inhandlades. Djuren har sedan dess förökat sig och flera har placerats ut hos de nödlidande barn som stiftelsen hjälper, bland annat med stöd av sponsorer. Projektet har varit framgångsrikt och gett barnen tillgång till ägg och kött.

Dessvärre drabbades kycklingarna av fågelinfluensan och över 400 av dem, nästan hela beståndet, har dött. Även getterna drabbades av sjukdom, men där blev konsekvenserna inte lika stora.

Kvinnliga företagarna

Även kvinnorna som bedriver verksamhet med kycklingar, getter och grisar har dessvärre drabbats av de rådande sjukdomarna. Eftersom de flesta kvinnorna inte har några försäkringar drabbas de extra hårt av omständigheter de har svårt att råda över, som till exempel sjukdomar, den ekonomiska nedgången och inflationen.

Några av kvinnorna har varit förutseende och bland dem finns Ncamsile Simelande (bilden till vänster). Hon fick tidigt information om fågelinfluensan och satte sina kycklingar i karantän, vilket räddade dem.

Vår projektledare, Mr Mbogiseni Shabangu, arbetar också med att ta med kvinnor som är på gång att starta företag till redan framgångsrika kvinnor för att de ska få inspiration och goda råd från dem som redan har lyckats. Dessa så kallade ”field visits” är mycket uppskattade.

Den här gruppen kvinnor bor väldigt otillgängligt och har därför fått träning i hur man kan använda tillgången av lokala resurser för att göra affärer.
Field visit hos Phillisiwe Simelande, som tidigare har vunnit pris för sin verksamhet.

Antal startade företag och arbetstillfällen

Vi har nu passerat 4 500 startade företag, vilka ger närmare 9 400 arbetstillfällen. I våra självhjälpsgrupper (SHG) deltar cirka 8 800 kvinnor. Vissa av dessa har redan startat företag, men de flesta är under träning för att så småningom komma igång med ett eget företag. Med andra ord är det säkert runt 10 000–12 000 kvinnor som på något sätt deltar i stiftelsens program.

18 juni 2019