Torkan orsakar kris för våra kvinnliga företagare

Torkan orsakar kris för våra kvinnliga företagare

Publicerad: 2016-04-25

– NYHETSBREV –

TORKAN FORTSÄTTER

Tyvärr är ingen förändring i sikte, torkan i södra Afrika och Swaziland bara fortsätter. Situationen blir alltmer krisartad. Vattenransonering råder i stora delar av landet, inklusive huvudstaden Mbabane. Matläget bland våra fadderbarn i Bhahwini och Ndzeleni Chiefdoms är fortsatt prekär.

NYA SKOLUNIFORMER UTDELADE

Ett stort och nödvändigt arbete är att prova ut storlekar och inhandla skoluniformer till våra drygt 80 fadderbarn. Det kräver stort tålamod innan alla eleverna har fått rätt storlek och färg. Men allt arbete kompenseras av att se barnens glädje över att få en fin skoluniform, istället för de trasiga, ärvda kläder som de flesta av dem bär. Den vanligaste kommentaren är ”nu kan jag se ut som de andra barnen” – barnens självförtroende och självkänsla växer!
i-nya-skoluniformer  utprovning-av-skoluniform

EMIL RÅVIK, VOLONTÄR I SWAZILAND

Emil åkte till Swaziland den 30 mars tillsammans med Nonduduzo, flickan som varit i Sverige under ca tre månader. Emil ska jobba med vårt projekt inom ramen för EDTs verksamhet och under ledning av Mr Shabangu.

Vi har bett Emil berätta något om sina upplevelser de första veckorna. Här följer hans beskrivning.

”Lite mer än två veckor har gått sedan jag flyttade in i en mysig lägenhet strax utanför huvudstaden Mbabane. Tyvärr har jag inte haft så mycket arbetsuppgifter än, men jag har ändå hunnit med en hel del spännande. Att få se och upptäcka naturen har varit helt magiskt, vart man än vänder sig har man en fantastisk vy över Swazilands otroliga landskap. Shabangu har under några dagar visat mig olika delarna av Swaziland. Det har varit väldigt intressant och delvis känslosamt att få se både fattiga och rika områden samt att få besöka Ndzeleni Primary School som ligger några timmar ut på landet. Men precis som överallt jag varit i världen så har mötena med människor varit det absolut bästa. Speciellt här, det finns kärlek och glädje på gatorna som jag inte sett förut. Underbart att se hur ett av världens mest fattiga länder kan vara så fridfullt och enat.”

Skolköket
Skolköket
Skolelever på Ndzeleni Primary School
Skolelever på Ndzeleni Primary School


VÄGNÄTET UTANFÖR HUVUDVÄGARNA – UNDER ALL KRITIK  trasig-bil

Att jobba med biståndsarbete i Swaziland långt ute på landsbygden och i bergen, som vi gör, innebär långa resor på fullständigt eländiga vägar. Det sliter hårt på chaufför och passagerare, men mest tar bilen skada. Inför vår start med EDT inhandlades en begagnad 4×4, som nu varit igång i drygt 1,5 år. Under tiden har vi varit tvungna att lägga rätt stora kostnader på att hålla den igång, eftersom det hela tiden händer saker med motorn, utslitna däck med mera. Inte minst förorsakar det förseningar och långa väntetider, särskilt när bilen stannar mitt ute i ”nowhere”. Bilen fick motorhaveri när Shabangu var ute på uppdrag och den fick bärgas därifrån.

Zandile matar sina kycklingar
Zandile matar sina kycklingar

KRISARTAD SITUATION FÖR VÅRA KVINNLIGA FÖRETAGARE

Tyvärr slår torkan på alla sektorer i Swaziland. Våra kvinnliga företagare har drabbats hårt och många har tvingats lägga sin produktion i träda. Det gäller främst de som jobbar med grönsaksodling och djurhållning, som grisar och höns. Men ju längre torkan pågår drabbas även de som jobbar med hantverk, eftersom de inte finns material att jobba med, t ex gräs som används till bland annat korgar och mattor. Dessutom stiger matpriserna kraftig, vilket gör att de få pengar som är i omlopp hos de fattiga inte räcker till mat och det då inte finns utrymme till andra inköp.

ETT VARMT TACK TILL BO BENGTSSON, VD SPARBANKEN SKÅNE

Bo fyllde 50 år i mitten på april. Bo valde att låta sina gratulanter sätta in pengar till Swazi Childrens verksamhet istället för gåvor till honom personligen. Ett stiligt och generöst val tycker vi från Stiftelsens sida. Insamlingen inbringade ca 26.000 kronor! Pengar som kommer att komma barnen i våra skolor Nyatsini och Ndzeleni Primary Schools till del.

donation-fran-bo-bengtsson