Barn i nöd i Bhahwini-distriktet

Barn i nöd i Bhahwini-distriktet

Publicerad: 2014-05-10

Bhahwinidistriktet ligger relativt otillgängligt i bergen ca 40-50 km söder om huvudstaden Mbabane och kommunikationerna med området är i dåligt skick.

Elisabeth Dlamini, som är distriktets Traditional Authority, har god information om barnens förhållanden. Hon har försett Swazi Children med en förteckning på föräldralösa barn som har det svårt och vars skolavgifter inte har betalats. Många barn får ingen regelbunden skolgång eftersom de kan få avstå skolgång när föräldrarna saknar medel att betala skolavgifterna. All skolgång upp till klass 6 ska vara fri, därefter kostar varje skolår pengar. Alla barn ska dock ha en skoluniform, vilket många familjer inte har råd att betala.

Vi har redan ett antal familjer som ställt sig positiva till att sponsra ett eller flera barns skolgång och också betala deras skoluniformer. Genom deras support får nu 19 föräldralösa barn hjälp med skolavgiften och/eller skoluniform.

Ett skolår, inklusive skoluniform, kostar cirka 1.500 kronor. En skoluniform för en elev som går i klass 1-7 kostar cirka 300 kronor.

Mr Mbongiseni Shabangu och Ms Elisabeth Dlamini tillsammans med Karin och Lars-Erik Skjutare
Mr Mbongiseni Shabangu och Ms Elisabeth Dlamini tillsammans med Karin och Lars-Erik Skjutare

 

TRADITIONAL AUTHORITY

Elisabeth Dlamini är så kallad Traditional Authority i sin kommun i Bhahwinidistriktet. Hon är vald av invånarna och hennes ansvarsområde täcker ett område på ca 10 kvadratkilometer i Nkonyeni-bergen. Hennes ansvar är bland annat att hålla sig informerad om familjerna inom sitt område, till exempel familjen Nxumalo. Det gör hon genom att vandra till fots och besöka de olika familjerna. Hon har dessvärre ytterligare mer än 50 barn inom sitt ansvarsområde som har mist en eller båda sina föräldrar i Aids. Som regel har barnen någon släkting i livet som kan ta hand om dem, men inte alltid. Elisabeth har ansvar för en familj på fyra barn inom sitt område som inte har någon släkting alls i livet.

Swazi Children kommer att utöka samarbetet med Elisabeth för att kunna hjälpa fler barn i området.